"FORMACIÓ EPF" Un projecte d'informació i assessorament sobre drogues i sexualitat a la Universitat entre els estudiants.
Assisteixen 22 persones d’edats compreses entre 18 i 25 anys.
A cada persona se li facilita un dossier amb alguns conceptes que es tractaran per tal de que ho puguin consultar quan vulguin.
El dimarts 10 de novembre comença la formació a la Universitat de Barcelona i es dona el bloc I on es tracten temes sobre la introducció al voluntariat, la motivació de les persones que fan voluntariat, les actituds i aptituds, es tracta la llei del voluntariat, es cita la carta europea pels voluntaris i es presenta el projecte “En Plenes Facultats” els objectius i les funcions dels voluntaris.
Al bloc II es tracten temes sobre les drogues, des de la definició de la OMS, conceptes bàsics sobre l’ús, l’abús, la dependència física i psíquica, els efectes, l’acció sobre el sistema nerviós central (estimulants, depressors, al·lucinògens), la tolerància, la tolerància creuada, el síndrome d’abstinència, el psicòtrop en si i es descriuen algunes substàncies més consumides.
El dimecres dia 11 es dona el bloc V que tracta de la sexualitat tractant temes com ara: la sexualitat humana, el sexe i la sexuació, la eròtica, la orientació sexual, parafílies, identitat sexual, les actituds davant la sexualitat, la salut sexual i els drets sexuals, s’engloba la sexualitat en el marc històric, s’expliquen conceptes bàsics sobre anatomia i fisiologia sexual (genitals masculins i femenins, la resposta sexual i disfuncions sexuals), els mètodes anticonceptius (hormonals, intrauterins, barrera, quirúrgics, naturals i contracepció d’emergència), les infeccions de transmissió sexual (ITS) i coneixements bàsics sobre el VIH i la sida (història i cronologia, vigilància epidemiologia a Espanya, què es la sida, com actua el virus, conseqüències de la infecció per VIH, la prova del VIH, com es transmet, mètodes de prevenció de la infecció, els microbicides i si són una nova forma de prevenció i el tractament post infecció)
La metodologia que es fa servir es motivadora i reflexiva. D’entrada no tothom es coneix ja que venen de diferents universitats i molts es la primera vegada que es veuen. Aquí ja es fa un joc grupal per a que es coneguin a primera hora del matí.
Al anar avançant en matèria es fan grups petits de treball on es debat sobre preguntes reflexives, sobre pressuposicions i estereotips que funcionen dia a dia i que no tenen marge de realitat, se’ls hi donen els utensilis que han portat, els toquen i els veuen i parlen entre ells sobre les avantatges i els inconvenients de cada mètode anticonceptiu.
El veure i tocar els diversos objectes fa que els estudiants tinguin una percepció real sobre el que estan treballant i com a conseqüència interioritzen d’una manera més ferma el que es treballa.
A mesura que avança el dia la cohesió grupal es més forta i a l’endemà ja tenen estipulats rols específics que donen joc entre ells a una comunicació excel·lent i a un clima apropiat per treballar aquest temes.
També es fa un role playing sobre preguntes que la gent els hi poden fer les persones que s’apropin a les taules informatives que estaran dies concrets a les diverses facultats informant sobre aquest temes i donant preservatius.
Tota comunicació ha sigut entre el grup (bidireccional) i el poder de lideratge en alguns moments ha anat canviant de persones
Moltes persones del grup han assolit un rol positiu, adaptant-se al que anava marcant el grup a mida que anàvem avançant. No s’han pogut apreciar rivalitats ni radicalismes entre els components del grup que han anat prenen iniciatives. Hi ha hagut persones que han aportat informació, altres que la han elaborat i organitzat i d’altres que li han acabat de donar forma. Hi ha hagut persones que s’han quedat més al marge en quant prendre iniciatives o proposar noves maneres de fer, simplement s’han anat enganxant al que la majoria o els més “líders” han anat dient i proposant.
Les professionals en tot moment han recolzat i reafirmat idees de les persones del grup consolidant una bona cohesió grupal els dos dies.
Els instruments en els que es recolzen les ponents del curs, que són les professionals que hi treballen en el projecte EPF son: portàtil, projector, dossier EPF, material anticonceptiu i de prevenció com ara: preservatius femenins i masculins, DIU, diafragma, nova ring (mètode anticonceptiu hormonal), la píndola del dia de després, fotografies, vídeos sobre la sida i de prevenció de drogues en campanyes, joc “les gegants encantats” que consta d’una plataforma de penis de diferents mides i els voluntaris practiquen com posar un preservatiu masculí.
Pel que fa al sistema d’avaluació es passa una enquesta PRE, abans de començar el curs i una enquesta POST, al acabar el curs el segon dia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada