dimarts, 22 de desembre del 2009

REUNIÓ DE CLOENDA DE PRÀCTIQUES I CONCLUSIONS, 18 de desembre, 2009. (5h)

De 9h a 14h ens reunim a la fundació per acabar d’enllestir alguns temes i fer una reunió de cloenda de que han estat les pràctiques al Projecte en Plenes Facultats.

Com a conclusió, la meva estada a aquesta fundació ha estat molt satisfactòria i productiva. He pogut veure com es treballa a una entitat de caire no formal des de la vessant i la perspectiva d’un/a psicopedagog/a encara que al centre no es contempla aquest professional.

La coordinadora del projecte és psicopedagoga encara que la seva funció al projecte es de educadora social fent tasques de coordinació i portant una persona al equip i la resta de voluntaris que formen el projecte a les universitats, i la seva perspectiva en converses amb ella ha sigut molt positiva i enriquidora.

Al anar passant els dies he observat com es posen en pràctica aprenentatges donats durant tota la llicenciatura.

Es posen en pràctica models d’intervenció i orientació psicopedagògica ja que es fan propostes de canvi respecte ala realitat cada any que s’avalua el projecte, realitzant plans d’intervenció específics per cada temàtica de prevenció.

Es tenen en compte les polítiques del voluntariat en vigor actualment i s’informa als voluntaris que s’impliquen al projecte.

També es participa des del projecte en el disseny del currículum dels estudiants donant crèdits als voluntaris que participen a les activitats durant tot el curs, es donen continguts de caire procedimentals, conceptuals i actitudinals mitjançant relacions interactives i de treball entre iguals tot adequant-lo al context que es viu i la realitat que ens envolta.

He pogut observar com es dissenyen les dinàmiques de grup de les activitats que es realitzen i com s’avaluen i s’adeqüen als estudiants apropant-se a ells/es de la millor manera possible.

Cada activitat s’avalua al principi, durant el procés i al final, i es fa una recoplicació al fer l’avaluació del projecte en si mateix realitzant una nova avaluació del projecte cada any. També les professionals del centre tenen una autoavaluació de la seva actuació davant els voluntaris i de com s’ha gestionat la activitat en concret.

Aquí també es posen en pràctica conceptes donats a les matèries de mètodes d’intervenció socioeducativa al gestionar dades i fer estudis de camp a l’hora de proposar activitats o intervencions noves i com avaluar-les.

ES fa un anàlisis de casos dels estudiants que participen al projecte, apropant-se a cada persona intervenint de la millor manera possible per a la persona ajudant-la/lo al seu procés dintre del projecte i la seva participació, en els seus punts forts i en les seves dificultats.

Les noves tecnologies són utilitzades tant pels professionals del projecte com pels voluntaris cercant informació, posant-se en contacte amb l’EPF per e-mail o per la pàgina web, donant la web i els recursos de la mateixa als estudiants que s’apropen i tenen dubtes, presentant memòries, fent presentacions per jornades, fent mapes conceptuals, etc.

El reciclatge està present en la fundació com a metodologia de treball pels seus professionals i els incentiven a fer cursos, anar a xerrades, mantenir un contacte amb la xarxa d’entitats que s’ocupen dels mateixos àmbits, i assistir a jornades i activitats proposades per altres organitzacions.

Tot això s’ha parlat, reflexionat, consensuat i interioritzat amb la coordinadora del projecte i amb la professional que també hi treballa.

Com a cloenda dir que ha sigut molt encertat triar d’entre tots els centres de pràctiques aquest per tot el que he pogut veure des d’aquesta perspectiva nova per a mi ja que sempre he treballat d’educadora social situant-me en altres aspectes en la intervenció i en altres perspectives, amb altres preocupacions i motivacions.

Puc dir que he après bastant al estar bastants dies i fer moltes hores ja que he pogut veure com es dediquen en elaborar i portar a terme aquesta tasca.

Estic molt satisfeta també de la meva intervenció, motivació i ganes d’aprendre. Ho he gaudit molt i he intentat apropar-me tant a les professionals com als voluntaris amb respecte i admiració.

Només dir que espero que us hagi agradat aquest blog...

Una abraçada!

dimecres, 16 de desembre del 2009

DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2009

FORMACIÓ DEL VOLUNTARIAT, FUNDACIÓ AUTÒNOMA SOLIDARIA, 16 de desembre, 2009. (5h)

De 9h a 14h s’imparteix una altra formació al voluntariat per a la FUNDACIÓ AUTÒNOMA SOLIDARIA.
Es fan els tallers de: màrqueting social, habilitats comunicatives i cousselling de 1h30min de durada cadascun.
Són un total de 28 persones rebent la formació.
Els conceptes son els mateixos que els treballats, l’avaluació també i les dinàmiques són les ja descrites en altres formacions que el projecte ja ha realitzat amb anterioritat.

El darrer dia de pràctiques serà el divendres 18 ja que portem 96 hores de pràctiques realitzades amb la reunió citada pel divendres. Farem una reunió de cloenda de pràctiques on tractarem les percepcions que m’he emportat, com he anat integrant el que he anat veient, aplicacions a la psicopedagogia, les conclusions que he anat fent i comparació de comentaris o idees d’altres sessions, etc.

REUNIÓ DE COORDINACIÓ 14 de desembre, 2009. (5h)

En aquesta reunió s’enllesteix l’avaluació dels formularis de dades quantitatives, dels guions avaluatius d’activitats, campanyes i festes i dels balanços anuals rebuts pels responsables del grup de voluntaris de cada universitat. (de 9h a14h).

També es preparen dues activitats nocturnes que es duran a terme els dies 15 i 17 de desembre coordinades i realitzades per estudiants de la Universitat de Barcelona i els estudiants de la Universitat de Vic.

El dia 15 a Barcelona s’esdevé una festa de la Universitat de Barcelona i els voluntaris que formen part del projecte EPF volen posar un punt informatiu.

El dia 17 també hi ha una festa a Vic, a una discoteca situada a polisportiu o un “embalat” i sis voluntaris del projecte volen posar un altre punt informatiu.

Acaben de coordinar-nos amb els voluntaris i els hi donem suport. Si podem assistir-hi hi anirem.

REUNIÓ DE COORDINACIÓ 11 de desembre, 2009. (5h)

Continuem fent l’avaluació de les activitats i del treball dels voluntaris ja que cada responsable del grup de voluntaris de cada universitat envia per e-mail una avaluació individual sobre com ha anat tot segons la seva percepció. (de 9h a14h).

Cada responsable ha d’omplir un formulari de dades quantitatives on consten criteris com ara:

1. - PERSONES PARTICIPANTS EN EL PROJECTE
professores/s o referents del projecte a la universitat (noms i cognoms), voluntaris/as del projecte (noms i cognoms) i estudiants en pràctiques o otr@s voluntari@s

2. - Núm. de FORMACIONS
AVALUACIÓ FORMACIONS: Puntuació mitjana|mitja Dossier, Puntuació mitja, Continguts, Puntuació mitja, Metodologia, Puntuació mitja, Formador@s, Puntuació mitja, Horaris
AVALUACIÓ CONEIXEMENTS ADQUIRIDOS:Media de coneixement Basal, Mitjana de coneixement, Grau de Millora

3. - Núm. D'ESTUDIANTS TOTALS A LA UNIVERSITAT
ACTIVITATS: núm. de taules, núm. de campanyes preventives, núm. de festes universitàries o similars
Núm. DE VOLUNTARI@S: núm. voluntaris contactats, núm. voluntari@s formad@s, núm. de voluntari@s a càrrec del servei
CONSULTES REBUDES: núm. total de consultes rebudes, núm. de consultes de temàtica de drogues, núm. de consultes de temàtica sexualitat
MATERIALS REPARTITS: núm. de materials repartits de drogues, núm. de materials repartits de sexualitat

Per altra banda es fa un guió avaluatiu d’activitats, campanyes i festes on hi ha de constar:

Nom de l’activitat, data, lloc, durada, objectius, desenvolupament de l’activitat (dinàmiques, jocs, etc.), materials utilitzats, voluntaris/es participants, avaluació de la activitat (¿s’han aconseguit els objectius plantejats?, ¿com ha anat en general la activitat?, imprevistos sorgits, participació dels/les estudiants, participació en els jocs i dinàmiques, ¿han funcionat be les dinàmiques plantejades?, punts a millorar de cara a altres campanyes/activitats, etc, Materials repartits (número i especificació del tipus de material), consultes que els/les participants han plantejat en el marc de l’activitat.

I amb totes aquestes dades fem un balanç anual tant pel projecte i la fundació com per les memòries que s’han d’entregar a les entitats i administracions que subvencionen el projecte EPF.

Aquest balanç anual consta de:

1. CAPTACIÓ DE VOLUNTARIS/AS:
Formes de captació utilitzades: a través del campus virtual, ús de pòsters motivacionals (incloure número aproximat de materials en format paper distribuïts), presentació en aules (si s'utilitza algun medi audiovisual o presentació power point incloure'l també), difusió per part del professorat universitari, etc.
Núm. d'estudiants que han mostrat interès en la formació i en el projecte.
Període - temporalització de la captació. Durada del període d'inscripció a la formació.

2. AVALUACIÓ DE LES FORMACIONS:
Núm. de formacions per universitat.
Núm. d'estudiants inscrits a la formació.
Núm. d'estudiants formats en cada activitat formativa i nombre total d'estudiants formats durant el curs acadèmic 2007 - 2008.
Durada i temporalització de la formació: hores, formació intensiva, en diversos dies, etc.
Continguts impartits.

Resultats pre test i post test:
núm. persones que han contestat el pre - test i el post -test.
Puntuació mitja ítem valorats de la formació: dossier. Continguts, metodologia, formadors/es, horaris i suggeriments.
Pre - test (ítem 1, 2 i 3)

1. Quines expectatives tens d'aquest curs de formació? (Categoritzar les respostes en Informació, Formació, Aprendre i altres)

2. Quina és la teva formació en temes de drogues i sexualitat? (Categoritzar les respostes a Cap, Poca o Bàsica)
3. Quina experiència tens en temes de Drogues i Sexualitat? (Categoritzar les respostes a Cap, Poca o Bàsica)

Pre - test i post - test (items 4, 5, 6 i 7)
Per avaluar els coneixements que assoleixen els/les estudiants mesurem en cada una de les intervencions:
. el nivell de coneixement inicial o bassal (anterior a la intervenció).
. el nivell de coneixement posterior (a la intervenció).
. el grau de millora del coneixement (assolit mitjançant la intervenció formativa)

Els ítem utilitzats són:
4. Què creus que és la prevenció? Com la definiries?
5. Nomena:
a/ tres conductes de risc per contreure el VIH:
b/ tres conductes segures per no contreure el VIH:
6. Anomena almenys una droga dels següents grups:
- Estimulants:
- Depressores:
- Pertorbadores:

7. Què li respondríeu a aquest noi que ve al servei i us diu el següent?

Santiago, 26 años

Llevo un tiempo metiéndome “a saco”, sobre todo pastis. Hasta ahora no he tenido problemas y... la verdad es que no tengo; solamente que el lunes y martes, normalmente, no me puedo concentrar y no voy a la facultad, pero lo que realmente me preocupa es que salir ya no es lo que era: si no me meto me aburro y si me meto ya es “lo normal” y no especialmente divertido, esta historia es como un círculo vicioso; total: ¿¿¿alguien ha pasao por esto??? O soy de otro planeta...

Per poder interpretar els resultats agrupem els ítem quantitatius (5 i 6) i els ítem qualitatius (4 i 7).
Al ítem quantitatiu 5, en el qual era necessari anomenar tres conductes de risc i tres conductes segures, valorarem les respostes correctes amb un punt i ignorem les respostes errònies.
Al ítem quantitatiu 6, en el que era necessari nomenar almenys una droga per cada grup presentat, valorarem com un punt les respostes correctes i ignorarem les incorrectes o les no contestades.
Quant als ítem qualitatius (4 i 7), els valorarem de la següent forma:
0 punts: resposta valorada com a inadequada.
1 punt; resposta valorada com a adequada, però incompleta.
2 punts; resposta valorada com adequada.
La màxima puntuació seria de 13 punts, per tant l'escala de valoració ira del 0 al 13. Es tracta llavors de fer la mitjana del coneixement bassal, comparar-la amb la mitjana de coneixement posterior i esbrinar el grau de millora.

3. AVALUACIÓ DE LES ACTIVITATS.
Núm. de voluntaris que una vegada formats col·laboren en les activitats del projecte
Núm. d'activitats realitzades: núm. taules, núm. campanyes prevenció, núm. festes universitàries i esdeveniments dia festiu - culturals.
Descripció detallada de cada activitat, festa o campanya: objectius, materials, temporalització, fotos etc.

4. PUNT D'ASSESSORAMENT I INFORMACIÓ
Planificació setmanal d'atenció als/les estudiants en el punt fix (despatx).
Planificació setmanal o mensual (segons procedeixi) d'organització de punts itinerants (taules).
Registre de consultes rebudes en el punt fix i en els punts itinerants: quantitat de consultes rebudes (si n'hi ha), temàtica de la consulta i tipus de consulta.

5. REFLEXIONS, CONCLUSIONS, DIRECTRIUS FUTURES
En aquest apartat, es tracta de fer una reflexió sobre el projecte a nivell personal, és a dir, farem un balanç personal del que ha estat el curs en si mateix. Generalment seran coses que ja hem parlat o comentat en les nostres reunions, al que segurament en posar-les per escrit, ens ajudaran a veure tots allò que hem fet formidablement i allò que no ha estat tan bé i que es pot millorar de cara a altres anys. No és necessari fer una cosa molt extensa. Per acabar podríem, pensar en el futur i assenyalar aquells objectius que creiem que necessitem marcar-nos de cara a l'any que ve i que ens seran d'utilitat a l'hora de planificar el següent curs.

diumenge, 13 de desembre del 2009

REUNIÓ DE COORDINACIÓ 10 de desembre, 2009. (5h)

En aquesta reunió (de 9h a14h) s’acaben de passar dades d’altres tallers i formacions i es fa una valoració global sobre com han anat les formacions, els punts informatius a cada universitat i tallers realitzats.

Amb aquestes dades i mentre esperem els informes dels responsables de cada universitat, es comencen a preparar les memòries que s’han d’entregar com ara a FUNDAR (fundació de la solidaritat i el voluntariat de la comunitat valenciana) GENERALITAT VALENCIANA, que s’entrega el dia 15 de desembre. Aquesta entitat es subvencionada per BANCAIXA.

També de la GENERALITAT VALENCIANA s’entrega una memòria per a la SUBDIRECCIÓ GENERAL DE DROGODEPENDÈNCIES que s’entrega el dia 15 de gener del 2010.

A la GENERALITAT DE CATALUNYA s’entrega la memòria el dia 15 de gener de 2010.

I al PLA NACIONAL DE SIDA i al PLA NACIONAL DE DROGODEPENDÈNCIES s’entreguen a final de febrer.

De la pròpia FUNDACIÓ SALUT I COMUNITAT també s’entrega una memòria anual on s’adjunta com cada any a les dades dels projectes que es realitzen i de serveis que ofereixen. També es torna a fer l’anunci a la pàgina web canviant el que s’hagi de canviar d’un any cap a l’altre.

REUNIÓ DE COORDINACIÓ. 9 de desembre, 2009. (5h)

Després de bastants activitats i varies formacions ens assentem al despatx de 9h a14h per tal de recapitular el que s’ha fet, com s’ha fet i fer una avaluació i buidat d’enquestes emplenades pels voluntaris.

Tenen un programa informàtic per passar les enquestes i fer una mitjana de què pensa la gent i com han estat. Els resultats són bastant satisfactoris ja que la majoria de gent pensa que ho tornaria a fer, que li recomanaria a un amic, que els conceptes i el material donat es l’adequat, etc.

També envien un mail recordatori a cada responsable de cada universitat per a que enviï la avaluació que ha de fer sobre com han anat les activitats, punts informatius i formacions que s’han realitzat per tal de posar-ho a les memòries que han d’entregar anuals com a projecte.

divendres, 4 de desembre del 2009

REUNIÓ DE COORDINACIÓ. 4 de desembre. (4h)

Quedo amb les responsables del projecte de 10h a 14h per participar a la seva reunió de coordinació, avaluar com han anat les activitats realitzades fins ara i a la vegada per veure com han anat tots aquests dies per a mi i quina és la meva percepció.

Primerament parlen sobre com ha anat la elaboració del taller de preparació del dia mundial de la sida i de l’execució en si mateixa de totes les activitats que s’havien elaborat.
Durant els dies van anar parlant amb els diferents voluntaris i van anant agafant punts de vista, reflexions i com es vivien la seva participació al projecte i ho posen en comú.
Parlen de que el grup d’aquest any a la universitat de Barcelona ha sigut molt autònom hi que han felicitat cada iniciativa que han vist per part de les diferents persones.
De igual manera fan una avaluació conjunta qualitativa i reflexiva sobre si s’han aconseguit els objectius proposats amb la activitat, si la difusió ha sigut la correcta, quantes persones han passat per cada activitat, quant material s’ha repartit, quantes consultes han fet, etc.

També tenen al davant les enquestes “pre” i “post” de la formació feta a Vic, i analitzen i comparen els resultats de les dues enquestes observant que hi ha prou diferencies.
Es repassa la metodologia utilitzada per veure si continua donant i complint les expectatives que fins ara es tenia, i es decideix mantenir-la a les formacions del EPF.

Es repassen com actuen al elaborar una proposta a l’hora de dissenyar una jornada o un dia en concret amb activitats dissenyades concretes i estudiades. La organització considero que es viable ja que primerament es reuneixen elles i veuen que es important a fer, a quins objectius volen arribar, dissenyen una fitxa o un document on ho reflexen: títol, objectius, metodologia, a qui va dirigit, número de persones, activitats, objectius concrets de cada activitat, metodologia concreta de cada activitat, avaluació pre i post i reunió posterior i intercanvi d’opinions amb els voluntaris que participen al projecte.

Es parla sobre els voluntaris que participen aquest any, un per un, com estan, la disponibilitat que tenen i on han participat, com els veuen a nivell personal en relació al projecte.

I es repassa l’agenda per les activitats que tenen previstes en els propers dies.

FORMACIÓ EPF. UNIVERSITAT DE VIC. 2 i 3 de desembre. (10h)

"FORMACIÓ EPF" Un projecte d'informació i assessorament sobre drogues i sexualitat a la Universitat entre els estudiants.

Com a formació passada realitzada a la universitat de Barcelona, es fa una formació als voluntaris sobre el projecte “En Plenes Facultats”. Normalment, el projecte fa la formació a principi de curs i abans de que comencin les activitats del any per poder formar als voluntaris del projecte.

Aquest any a la universitat de Vic no ha pogut ser per problemes d’agenda tant de les universitat, com dels voluntaris com de la universitat de Vic i de la seva disponibilitat pel projecte. Però igualment, es va fer una reunió amb els voluntaris de presentació del projecte i se’ls hi va donar el dossier que es dona al realitzar la informació.

En aquesta universitat les persones que van ser voluntàries l’any passat del projecte van ser les encarregades de dinamitzar el dia mundial de la sida i de formar i assessorar als voluntaris d’aquest any.

Be, comença la formació del EPF amb el mateix format i metodologia que es va utilitzar a la universitat de Barcelona.
El dia 2 de desembre de 9:30 a 13:30h es dona la part de drogues i el dia 3 de desembre a la mateixa hora es dona la art de sexualitat, malalties de transmissió sexual i sida.
Es fan un parell de dinàmiques més ja que són menys persones que a la universitat de Barcelona, en total són 16 voluntaris. Aquestes dinàmiques consten els dos dies en debatre les relacions entre iguals en el moment de prendre una decisió ja sigui utilitzar un preservatius o provar o no alguna substància tòxica. I es parla sobre les justificacions que es donen per al final no pensar en un mateix ni tenir cura i com es pot intervenir, quines eines i opcions poden donar.
Surten coses interessants els dos dies i es parla de que moltes vegades un té la informació i sap com cuidar-se però agafar l’hàbit de tenir-ho pressent cada dia costa i es difícil ja que penses que a tu no et pot passar mai res, i treure aquesta creença o aquesta sort en cadascú es difícil.

L’avaluació que s’utilitza es la de passar un qüestionar “pre” i “post” a cadascú dels participants.

Els instruments que s’utilitzen són els mateixos: material preventiu, mètodes anticonceptius, ordinador portàtil, projector i vídeo de curt metratges.

DIA MUNDIAL DE LA SIDA, UNIVERSITAT DE BARCELONA, 1 de desembre (5h)

Arribem a la Universitat de Barcelona, al campus mundet a les 9h per estar fins les 14h.

Anem a buscar les taules i els demés materials (pantala, projector i portàtil) i ens posem a engegar les activitats proposades pel dia d’avui.

Durant tot el matí es realitzen les activitats que estaven pactades a fer i es compleixen les hores estipulades i les persones.

Es projecten els curt metratges al vestíbul de la universitat de pedagogia i assisteix bastant gent que es van parant i finalment s’asseuen, passen i es queden de peu a veure’ls, etc.

Van posant frases al cartell que hi ha exposat i poc a poc es va emplenant.

El preservatiu gegant va repartint llaços i material preventiu a totes les persones que hi passen per allà.

Hi ha unes quantes tirades al trivial de la sida i moltes de les persones que hi juguen van encertant les preguntes.

Més d’un professor també va passant i s’emporta preservatius i llaços pels seus fills i parella.

La taula informativa es posa de 12h a 13.30h i es donen casi tots els materials.

Als dos punts d’informació passa bastant gent informant-se i agafant informació.

No hi ha cap contratemps i el matí va passant de manera divertida encara que una mica cansats per informar a un gran volum de gent.

Al finalitzar es conten els materials donats, la gents que ha passat, els dubtes que han comentat i preguntes que han fet, i es parla amb els voluntaris per veure com estan, com s’ho han passat, quina impressió tenen de com ha anat el dia, que ha fallat, que ha anat be i ha funcionat, quin ressò creuen que hem fet en la gent, quin impacte hem fet en el campus, etc. I les impressions son bastant bones tal i com estava previst encara que han acabat molt cansats.

Recollim el projector, la pantalla i el portàtil i ho tornem a la universitat.

Al final del dia fem fotos i fem un parell de vídeos per a que quedi reflectit el dia d’avui.

DIA MUNDIAL DE LA SIDA, UNIVERSITAT DE BARCELONA, 1 de desembre (5h)











DIA MUNDIAL DE LA SIDA, UNIVERSITAT DE BARCELONA, 1 de desembre (5h)










TALLER DE PREPARACIÓ PEL DIA MUNDIAL DE LA SIDA, 30 de desembre (3h)

El dia 30 de novembre de 16h a 19h fem un taller a la seu de la Fundació Salut i Comunitat per preparar les activitats que es faran demà dia 1 de desembre en commemoració del dia mundial de la sida. Assisteixen 7 voluntaris del programa EPF que es comprometen a estar i ser responsables de les diferents activitats que es facin.
Aquesta activitat es de caire obligatori pels voluntaris del programa EPF.
Després de diverses idees i de recordar que s’ha fet altres anys i què ha donat un bon resultat es plantegen una sèrie d’activitats on cada persona es fa responsable de col•locar els materials, de muntar el projector i les cadires, de donar preservatius, la temporalització de la disfressa, etc.

Es pacten les següents activitats:

Es passaran curt metratges relacionats amb la sida tot el matí al vestíbul de la universitat de pedagogia de la UB. S’utilitzarà un projector, una pantalla i un portàtil de la mateixa facultat.

Es posaran dues taules informatives una al vestíbul de pedagogia i altra al vestíbul de la universitat de professorat.

S’exposarà el joc “trivial de la sida” on les persones que s’apropin a una de les taules informatives podran tirar el dau sobre un tauler gran al terra fet amb un cartell on hi ha dibuixada la ruleta del trivial de tota la vida, i hauran de respondre preguntes sobre: infecció, transmissió, virus, tractament, prevenció i miscel•lània. Si encerten se’ls hi donarà preservatius i targeters pel metro o porta preservatius amb dibuixos commemorant el dia mundial de la sida.

També s’aniran sortejant qui es posa una disfressa de preservatiu a estones per anar repartint llaços vermells, preservatius i informació.

Es col•locarà un cartell on la gent podrà posar pensaments, reflexions, frases que pensin relacionades amb el tema.

I finalment, tindran a la taula el joc dels “gegants encantats” que consisteix en la plataforma de penis de diferents mides on les persones que s’apropin podran provar si saben o no col•locar be un preservatiu.

Per altra banda a les altres universitats també en posen dispositius informatius i altres activitats per commemorar aquests dia i es fan les reunions de coordinació pertinents amb els voluntaris que hi participen.

PUNT INFORMATIU “EPF” UNIVERSITAT DE BARCELONA, 27 de novembre (2h)

Arribo al punt informatiu i estan dos persones com ahir i dos noves que van participar a la formació que es va fer els passats dies 10 i 11 de novembre. La taula es disposa de 10h a 11:30 i també els hi demano a les persones que no van estar ahir que si poden quedar-se fins les 12h per parlar una mica i intercanviar impressions i així es.
Ja em coneixen i així fa que cada vegada estem més propers.
Aquest dia s’apropa una mitja de 14 persones per demanar informació i només unes poques d’aquestes per agafar preservatius. Aquest dia van explicar 5 cops com es posava el preservatiu femení. Molta gent no el coneix i s’espanta bastant quan ho veuen, tot i així se’ls hi dona un per a que hi provin i ja ens explicaran quan ens tornin a veure al punt informatiu.
Els dubtes que venen es si a la gent se li pot endevinar si té la sida i si es podrien adonar o si es poden contagiar amb la saliva, els dubtes més que res semblen que son bastant d’anar al límit sense preservatiu i de fiar-se de la gent, i parlant amb els voluntaris al final del punt informatiu em comenten el mateix, que els hi sembla que pel caire dels diversos dubtes es com si es volguessin assabentar de que passa si no s’han posat el preservatiu en el sentit d’endevinar si es podien contagiar, i no de fer-se la prova que potser, seria lo ideal en aquest casos.
Em dona bastant a pensar en les practiques de prevenció que s’utilitzen i fins a quin punt arriben a la gent o fins on realment arribem per molta informació que es doni o per molts tallers que facis, ja que realment, la persona si confia amb un o una que acaba de conèixer potser, o finalment no es posa el preservatiu, simplement per confiar, i potser està ben informada, sap el risc que pot córrer però igualment no se’l posa. Es un debat interessant aquest.

PUNT INFORMATIU “EPF” UNIVERSITAT DE BARCELONA, 26 de novembre (2h)

A la universitat de pedagogia es disposa una taula informativa setmanal per donar informació sobre sexualitat i drogues als joves universitaris que passin per allà. Parlo amb els voluntaris dies abans per estar amb ells aquestes dues hores i veure qui s’apropa, amb quins dubtes i com ho resolen.
Està preparada per estar-hi de 16h a 17:30h però em quedo fins les 18h parlant amb els voluntaris i intercanviant impressions.
Amb el dia mundial de la sida per endavant, m’informen que demà també hi seran i també estaré amb ells.
A la UB tenen un armari on guarden els materials (preservatius, tríptics, díptics, etc...) per repartir a les persones que venen i consulten dubtes.
Al llarg de la hora i mitja s’apropa una mitja de 16 persones i els voluntaris apunten que donen, quins dubtes plantejen i també si han tingut algun dubte per preguntar-ho i poder donar la resposta encara que sigui per e-mail a la web del programa EPF.
Al acabar la activitat m’expliquen i puc veure que estan motivats i creuen bastant en el que fan. No es cansen d’estar allà asseguts i inclús quan una persona s’apropa només per agafar preservatius li pregunten si té algun dubte o si vol informació escrita dels temes en concret que treballen al EPF.

dijous, 3 de desembre del 2009

DIA MUNDIAL DE LA NO VIOLÈNCIA VERS LES DONES, 25 de novembre (4h)

http://www.youtube.com/watch?v=nRXJ7TA5E9c

Aquest dia es convoquen als voluntaris al matí per fer un cartell per commemorar aquest dia a la Universitat de Barcelona, al espai de pedagogia i quedo amb ells per veure com s’organitzen i com fan la activitat per després estar a una taula informativa de 15h a 17h també, a la universitat.

Al mati, de 12h a 14h quedo al vestíbul de pedagogia i els voluntaris s’organitzen en unes taules per veure que fem i com ho fem, plantegen el tema de la importància del cartell sobre a qui va dirigit i com fer-ho per impactar als estudiants i que els hi faci pensar. Finalment després de varies pluges d’idees ens posem a internet a buscar fotos i pensem frases típiques que es donen i es repeteixen a maltractes cap a les dones i ho plasmem en una pancarta i la pengem al vestíbul de la universitat de pedagogia.

Les instruccions eren fer un cartell i donar difusió al dia de la no violència vers les dones, que fes ressò, que les persones que passessin per allà es puguin plantejar situacions com aquestes per no permetre-les apropant aquesta realitat més a la realitat més propera i que realment pot passar al costat nostre.

Finalment queda un cartell impactant, maco i llamatiu.

A la tarda estic a la taula informativa que es posa a prop del cartell que hem fet al matí de 15h a 17h, i es dona informació d’entitats i de recursos on les dones es poden adreçar, es reparteixen tríptics i díptics.

Les persones que estan van quedar d’acord en anar vestides de color lila, el color de la dona i la feminitat. Es va posar un altre cartell per a que les persones que s’apropessin posessin frases relacionades amb el tema de la violència de gènere i amb el projector es passa el curtmetratge penjat al youtube.

Realment ha estat molt be, les persones que han participat han estat molt motivades, les responsables del projecte han passat una estona pel matí per veure la feina que estàvem fent i a la tarda també han estat al punt informatiu.

L’ avaluació es fa amb les persones que han participat, de manera reflexiva, sobre com han vist a la gent, que han preguntat, si s’han parat a veure el vídeo, com s’han sentit, que han anat reflexionant vers el tema i realment ha sigut molt profitós i ha mogut varies coses internament als voluntaris.

dimarts, 1 de desembre del 2009

DIA MUNDIAL DE LA NO VIOLÈNCIA VERS LES DONES, 25 de novembre

http://www.youtube.com/watch?v=nRXJ7TA5E9c



JORNADA SOBRE DROGODEPENDENCIES, 23 i 24 de novembre, Barcelona. (13h)

http://www.litmint.com/jornada/


Assisteixo amb les professionals del projecte a unes jornades que es realitzen a Barcelona, a l’auditori once, situat a Gran Via de les Corts Catalanes, 400, promogudes i organitzades per la Diputació de Barcelona, la Federació espanyola de municipis i províncies (FEMP) i la Delegació de govern per el Pla Nacional sobre Drogues. Es la primera jornada nacional sobre la prevenció en drogodependències a nivell local amb el lema: “Compromiso y proximidad”.

Els objectius són reflexionar sobre el que es fa en matèria preventiva a nivell municipal, diàleg i intercanvi d’experiències de treball, reflexió sobre propostes de millora en les diferents actuacions i promoure línies de futur ajustant diferents accions per aconseguir millors resultats.

El dia 23 comencen les jornades de 9:30 a 17:30h.
Rebem el material i la documentació que els donen a les professionals del centre i escoltem la conferència inaugural sobre la prevenció en el entorn familiar com un repte comunitari.
Després assistim a dos de les taules rodones que s’han format una és la taula 3 que tracta del compromís i la proximitat amb els més joves i a la taula 4 que tracta del compromís i la proximitat amb la comunitat educativa, les dues, relacionades amb el projecte en el que fem les pràctiques. Les altres dues taules d’experiències municipals que exposen els seus projectes tracten del compromís i la proximitat amb les estructures comunitàries (taula 1) i del compromís i la proximitat amb les famílies (taula 2).
Les diferents persones que realitzen les ponències van explicant plans d’acció i programes que es van realitzant i portant a terme i que eines utilitzen per arribar a més famílies i a més joves amb aquesta problemàtica i a l’altre, que s’està fent als centres educatius, quins programes hi ha, qui participa, el treball conjunt entre xarxes i centres educatius, etc.
A la tarda, de 15:30h a 17:30h es creen grups de treball, de reflexió i de discussió on es pot participar i aportar eines, opcions o idees per reflexionar conjuntament i aportar nous reptes. Per portar a terme aquest treball es realitzen 4 tallers que tracten de diferents temàtiques com ara: taller 1, prevenció comunitària; taller 2, prevenció familiar; taller 3, prevenció en l’àmbit educatiu i el taller 4, prevenció dirigida a joves i adolescents. Els tallers estan sota la coordinació de professionals en cada tema en concret. Assistim al taller 4 ja que és el que més s’ajusta al projecte en el que estem realitzant les pràctiques. Coneixem molts professionals que hi treballen en entitats similars fent activitats i/o tallers a joves i adolescents i intercanviem impressions i aportem debat i reflexió als temes que es van plantejant al grup de treball com ara: la informació que es dona, la capacitat com a persones de posar límits, la responsabilitat i la irresponsabilitat, l’acceptació del grup o de ser estimats i reconeguts a edats compreses entre els 15-17 fins els 20 o més, etc.
La conclusió es que ha sigut un dia força intens i interessant, amb molta informació. Hem conegut altres realitats, ens hem assabentat de projectes que es porten a terme, hem conegut a gent que porta temps treballant en el tema i ens aporta la seva vivència, el tarannà que s’ha de tenir per formar a joves en aquests temes, les dificultats que es troben etc.

El dia 24 continuem les jornades de 9.30h a 14:30h.
Es comença el dia amb una conferència sobre raons per a una política local sobre drogodependències, on la persona que porta una entitat ens aporta la seva visió sobre la importància de tenir a nivell local polítiques específiques que englobin aquests temes com una manera de començar a actuar específicament sobre aquesta problemàtica ja que cada vegada són més joves les persones que comencen a consumir substàncies d’aquesta mena. Les estadístiques que acompanya i enumera són recolzament suficient per poder promoure línies específiques d’acció i sembla que la gent va assistint bastant a tot el que va dient.
Després de la conferència s’exposen les conclusions dels diferents grups de treball i de les persones que van participar el dia anterior.
A mig matí es creen taules de debat sobre els reptes de la prevenció en drogodependències amb temes bastant importants com ara: planificació i estratègia, adolescents i joves, intervenció a nous models de família i les noves tecnologies. Assistim a la taula de adolescents i joves per estar inmersos a les nostres pràctiques. Es parla de les dificultats que sorgeixen al treballar temes de drogues amb joves ja que cada dia es va estenent més la pràctica del consum convertint-se en una cosa habitual entre els joves. Es parla de falta de valors i de obtenir una personalitat forta respecte al que es vol i al que no es vol. De la creació d’amistats, del emprovar coses noves, dels reptes personals en demostrar-se coses a ells/es mateixos/es i es crea més debat sobre la educació en valors potenciant les actituds, aptituds, habilitats personals i normes. Sorgeixen idees bastant interessants i punts de vista que van en la mateixa línia sobre el que es van trobant al treballar dia darrera dia.

Finalment es realitza una cloenda agraint la participació i la col•laboració de totes les entitats que amb les seves ponències han donat a conèixer els seus projectes i esforços diaris, sobre les noves línies d’actuació i sobre la motivació de continuar l’esforç en polítiques i plans a nivell local i de la importància que tenen al mantenir-se i lluitar per superar-se.