dimarts, 1 de desembre del 2009

JORNADA SOBRE DROGODEPENDENCIES, 23 i 24 de novembre, Barcelona. (13h)

http://www.litmint.com/jornada/


Assisteixo amb les professionals del projecte a unes jornades que es realitzen a Barcelona, a l’auditori once, situat a Gran Via de les Corts Catalanes, 400, promogudes i organitzades per la Diputació de Barcelona, la Federació espanyola de municipis i províncies (FEMP) i la Delegació de govern per el Pla Nacional sobre Drogues. Es la primera jornada nacional sobre la prevenció en drogodependències a nivell local amb el lema: “Compromiso y proximidad”.

Els objectius són reflexionar sobre el que es fa en matèria preventiva a nivell municipal, diàleg i intercanvi d’experiències de treball, reflexió sobre propostes de millora en les diferents actuacions i promoure línies de futur ajustant diferents accions per aconseguir millors resultats.

El dia 23 comencen les jornades de 9:30 a 17:30h.
Rebem el material i la documentació que els donen a les professionals del centre i escoltem la conferència inaugural sobre la prevenció en el entorn familiar com un repte comunitari.
Després assistim a dos de les taules rodones que s’han format una és la taula 3 que tracta del compromís i la proximitat amb els més joves i a la taula 4 que tracta del compromís i la proximitat amb la comunitat educativa, les dues, relacionades amb el projecte en el que fem les pràctiques. Les altres dues taules d’experiències municipals que exposen els seus projectes tracten del compromís i la proximitat amb les estructures comunitàries (taula 1) i del compromís i la proximitat amb les famílies (taula 2).
Les diferents persones que realitzen les ponències van explicant plans d’acció i programes que es van realitzant i portant a terme i que eines utilitzen per arribar a més famílies i a més joves amb aquesta problemàtica i a l’altre, que s’està fent als centres educatius, quins programes hi ha, qui participa, el treball conjunt entre xarxes i centres educatius, etc.
A la tarda, de 15:30h a 17:30h es creen grups de treball, de reflexió i de discussió on es pot participar i aportar eines, opcions o idees per reflexionar conjuntament i aportar nous reptes. Per portar a terme aquest treball es realitzen 4 tallers que tracten de diferents temàtiques com ara: taller 1, prevenció comunitària; taller 2, prevenció familiar; taller 3, prevenció en l’àmbit educatiu i el taller 4, prevenció dirigida a joves i adolescents. Els tallers estan sota la coordinació de professionals en cada tema en concret. Assistim al taller 4 ja que és el que més s’ajusta al projecte en el que estem realitzant les pràctiques. Coneixem molts professionals que hi treballen en entitats similars fent activitats i/o tallers a joves i adolescents i intercanviem impressions i aportem debat i reflexió als temes que es van plantejant al grup de treball com ara: la informació que es dona, la capacitat com a persones de posar límits, la responsabilitat i la irresponsabilitat, l’acceptació del grup o de ser estimats i reconeguts a edats compreses entre els 15-17 fins els 20 o més, etc.
La conclusió es que ha sigut un dia força intens i interessant, amb molta informació. Hem conegut altres realitats, ens hem assabentat de projectes que es porten a terme, hem conegut a gent que porta temps treballant en el tema i ens aporta la seva vivència, el tarannà que s’ha de tenir per formar a joves en aquests temes, les dificultats que es troben etc.

El dia 24 continuem les jornades de 9.30h a 14:30h.
Es comença el dia amb una conferència sobre raons per a una política local sobre drogodependències, on la persona que porta una entitat ens aporta la seva visió sobre la importància de tenir a nivell local polítiques específiques que englobin aquests temes com una manera de començar a actuar específicament sobre aquesta problemàtica ja que cada vegada són més joves les persones que comencen a consumir substàncies d’aquesta mena. Les estadístiques que acompanya i enumera són recolzament suficient per poder promoure línies específiques d’acció i sembla que la gent va assistint bastant a tot el que va dient.
Després de la conferència s’exposen les conclusions dels diferents grups de treball i de les persones que van participar el dia anterior.
A mig matí es creen taules de debat sobre els reptes de la prevenció en drogodependències amb temes bastant importants com ara: planificació i estratègia, adolescents i joves, intervenció a nous models de família i les noves tecnologies. Assistim a la taula de adolescents i joves per estar inmersos a les nostres pràctiques. Es parla de les dificultats que sorgeixen al treballar temes de drogues amb joves ja que cada dia es va estenent més la pràctica del consum convertint-se en una cosa habitual entre els joves. Es parla de falta de valors i de obtenir una personalitat forta respecte al que es vol i al que no es vol. De la creació d’amistats, del emprovar coses noves, dels reptes personals en demostrar-se coses a ells/es mateixos/es i es crea més debat sobre la educació en valors potenciant les actituds, aptituds, habilitats personals i normes. Sorgeixen idees bastant interessants i punts de vista que van en la mateixa línia sobre el que es van trobant al treballar dia darrera dia.

Finalment es realitza una cloenda agraint la participació i la col•laboració de totes les entitats que amb les seves ponències han donat a conèixer els seus projectes i esforços diaris, sobre les noves línies d’actuació i sobre la motivació de continuar l’esforç en polítiques i plans a nivell local i de la importància que tenen al mantenir-se i lluitar per superar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada